Is hardlopen goed voor je knieën?

Hardlopen is een goede activiteit om de algemene gezondheid te stimuleren. Jammer genoeg gaat  hardlopen  ook vaak gepaard met blessures. Zo nu en dan laait de discussie op of hardlopen daadwerkelijk zo gezond is. Hierbij wordt slijtage van de knieën als argument gebruikt om aan te geven dat hardlopen niet zo goed is voor je gewrichten. Maar moet je hier als hardloper ook daadwerkelijk bang voor zijn?

Wat zeggen onderzoekers?

Gewrichtsslijtage, slijtage, artrose of kraakbeenslijtage zijn termen die gebruikt worden om achteruitgang van het kraakbeen in een gewricht te benoemen. Bij grote groepen hardlopers is onderzoek verricht naar de mate van kraakbeenslijtage in de knieën. De meest recente onderzoeken tonen aan dat hardlopen geen verhoogd risico geeft op knieartrose. Bij de groep hardlopers was niet meer slijtage in de knieën te zien dan bij niet-hardlopers. Maar hoe kan dat nou?

Getraindheid en zweeffase beschermen de knieën van hardlopers.

We kunnen rustig stellen dat hardlopers getraind zijn. Ze blijven ver weg van risicofactoren als inactiviteit, overgewicht en spierzwakte rond de knieën. Ze ‘lopen’ om die redenen minder kans op vervroegde artrose. Ook de ‘zweeffase’ tijdens hardlopen draagt bij aan bescherming van het kniegewricht. Gedurende de zweeffase is de belasting op de knie nihil, nul, niks. Op het moment van landing is er weliswaar sprake van een zogenoemde ‘piekbelasting’, maar de totale belasting op het kniegewricht over een langere periode van hardlopen is gelijk aan de belasting tijdens wandelen in dezelfde tijd. Immers, tijdens wandelen is er voortdurend sprake van belasting op de knieën.

Ook de looptechniek is van invloed. Bij een hogere pasfrequentie, meer dan 170 stappen per minuut, is de belasting op de knieën minder groot. Dat betekent dat de passen tijdens het hardlopen beter kleiner en sneller kunnen zijn, dan groter en langzamer.

Conclusie

Hardlopen is dus niet slecht voor het kniekraakbeen. Kraakbeen heeft  juist belasting nodig om de goede kwaliteit te behouden. Inactiviteit is een veel groter risico.

Hardlopen is wel slecht voor het kraakbeen  als het niet de tijd krijgt om te herstellen. Belasting van het kraakbeen moet gedoseerd gebeuren als andere risicofactoren aanwezig zijn zoals, hogere leeftijd, overgewicht en een eerder doorgemaakt knieletsel. Dit geldt dan zowel voor hardlopen als voor wandelen en andere sportactiviteiten.