Oefeningen bij knieartrose
Oefeningen en bewegen als behandeling bij versleten knieën. Het klinkt tegenstrijdig, maar wetenschap en praktijk laten zien dat bewegen helpt. We vertellen waarom bewegen goed is voor versleten knieën. Ook geven we enkele voorbeelden van oefeningen die helpen.
Bewegen als behandeling bij knieartrose
Bewegen is de enige behandeling die effectief is bij versleten knieën. Bij knieslijtage (knieartrose) van de knieën is het kraakbeen aangetast. De kwaliteit van het kraakbeen is dan verminderd. In de volksmond heet dat een ‘versleten knie’. Vaak ontstaat hierdoor de indruk dat er niets meer aan gedaan kan worden. Dat is onjuist. Het is wel degelijk mogelijk de kwaliteit van het kraakbeen te verbeteren waardoor pijnklachten verminderen of verdwijnen.
Steeds vaker wordt in de medische wereld geroepen ‘exercise is medicine’ (EIM), vrij vertaald ‘bewegen als medicijn’. Voornamelijk wordt dit gezegd over chronische aandoeningen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Maar beweging is goed voor bijna alle aandoeningen. Zo ook bij versleten knieën en heupen. In het artikel over knieartrose wordt uitgelegd hoe het precies werkt en waarom beweging goed is.
Verschillende beweegvormen bij versleten knieën
Alle beweegvormen zijn goed bij versleten knieën. Beweegvormen zijn verschillende manieren om te bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en alle andere sporten. Het belangrijkste is dat er meer bewogen wordt. Kies daarom een beweegvorm die bij jou past. Zelfs sporten zoals tennis en volleybal zijn goed zolang ze niet te veel klachten geven. Bij extra klachten tijdens bewegen moet eerst een andere beweegvorm gekozen worden. Een beweegvorm waarbij de knieën minder zwaar belast worden is dan beter. De combinatie van bewegen plus krachttraining geeft het meeste effect op het verminderen van klachten.
Kraakbeen versterken door bewegen
Het doel van bewegen is het kraakbeen te belasten waardoor het sterker wordt. Het kraakbeen wordt belast wanneer hier druk op komt. Hierdoor is zwemmen als beweegvorm minder geschikt. Tijdens het zwemmen staat er geen druk op de knieën. Zwemmen wordt wel aanbevolen wanneer andere beweegvormen te pijnlijk zijn. Tijdens krachttraining wordt het kraakbeen extra belast. De druk op het kraakbeen is goed aan te passen met krachttraining. Hierdoor is de afwisseling van bewegen en krachttraining het beste.
Nu zelf aan de slag
Probeer dagelijks te wandelen of fietsen voor minimaal 30 minuten. Een hometrainer is een geschikt hulpmiddel als fietsen buiten niet lukt of niet veilig is. Krachttraining bij voorkeur twee á drie maal per week. Bekijk voor oefenvoorbeelden hieronder.
Oefeningen knieartrose
Fietsen en/of wandelen zijn een goede manier om te oefenen bij knieartrose. Door dagelijks te bewegen zorg je ervoor dat het kraakbeen zo goed mogelijk blijft.
Daarnaast kun je de volgende krachttraining oefeningen doen:
Beenheffen
Halve squat
Knie strekken (eventueel met weerstand, zittend op een stoel)
Kniebuigen in buiklig
Heupheffen in zit
Leg press
Leg extension
Coördinatietraining
Meerwaarde van fysiotherapie bij versleten knieën
Een fysiotherapeut is de juiste persoon voor begeleiding bij versleten knieën. De fysiotherapeut bekijkt welke belasting de knieën kunnen hebben en geeft advies hierover. Vaak wordt begonnen met oefenen bij een fysiotherapeut, maar dit is meestal niet voldoende. Dit komt doordat één- of tweemaal in de week oefenen niet voldoende is. De fysiotherapeut adviseert daarom ook om thuis of op een andere manier meer te gaan bewegen. De fysiotherapeut houdt het traject wel in de gaten. Hierdoor kan de fysiotherapeut op elk moment bijsturen.