Patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen
Uit onderzoek blijkt dat oefeningen een effectieve behandeling zijn bij knieschijfklachten. Knieschijfklachten, ook wel patellofemoraal pijnsyndroom genoemd, komen veelvuldig voor. Maar welke oefeningen zijn geschikt hiervoor?
Lees hier meer over het patellofemoraal pijnsyndroom.
Oefeningen als behandeling bij het patellofemoraal pijnsyndroom
Oefeningen als behandeling bij het patellofemoraal pijnsyndroom werken het beste. De oorzaak zit vaak in een disbalans tussen de spieren. Wat wil zeggen dat de ene spier harder aan de knieschijf trekt dan een andere spier. Hierdoor beweegt de knieschijf niet goed en dat geeft klachten. De spieren die verantwoordelijk zijn voor de sturing van de knieschijf zijn voornamelijk de bovenbeenspieren. Door oefeningen van de bovenbeenspieren verminderd de disbalans. De knieschijf beweegt weer goed en de klachten verdwijnen. Naast de bovenbeenspieren zijn ook de rug en heupspieren belangrijk. Deze zorgen ervoor dat de bovenbeenspieren goed kunnen werken.
De oefeningen moeten daarom hierop gericht zijn.
Fysiotherapie bij patellofemoraal pijnsyndroom
Een fysiotherapeut kan onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Als de oorzaak bekend is, worden de oefeningen hierop aangepast. Wanneer de oorzaak wordt aangepakt, werken de oefeningen effectiever. Ook het terugkeer van klachten wordt hiermee voorkomen. Een fysiotherapeut kan elke oefening aanpassen tot het juiste niveau.
Door begeleiding van een fysiotherapeut zullen de klachten sneller verminderen. Dit wil niet zeggen dat je drie- tot viermaal per week naar de fysiotherapeut moet. Met een persoonlijk oefenschema is het prima mogelijk om zelf thuis of in de sportschool aan de slag te gaan. Het wordt wel geadviseerd met regelmaat een controleafspraak bij de fysiotherapeut te maken. Op deze manier kunnen de oefeningen aangepast worden als het nodig mocht zijn.
Wat kan ik zelf doen bij knieschijfklachten
Je kan ook zelf aan de slag met oefeningen wanneer je het patellofemoraal pijnsyndroom hebt. Uit onderzoek blijkt dat zowel oefeningen gericht op heup-, rug- en de bovenbeenspieren goed zijn. Welke oefeningen het beste zijn, is afhankelijk hoe de knie en heup bewegen. Zijn de klachten ontstaan door verminderde kracht of door verminderde samenwerking van de bovenbeenspieren? Of ligt de oorzaak in het niet goed bewegen van de heup of het bekken? Dit is bepalend om tot de keuze van de oefeningen te komen. Als dit niet bekend is, kan het geen kwaad om alle oefeningen te doen. Dus zowel oefeningen gericht op de rug-, heup- als op de bovenbeenspieren.
Oefeningen
Onderstaande oefeningen zijn basisoefeningen voor het patellofemoraal pijnsyndroom, hierop zijn vele variaties mogelijk. De oefeningen moeten voor een periode van zes weken worden uitgevoerd. Waarbij er wekelijks drie- tot viermaal geoefend wordt. De oefeningen moeten hierbij driemaal tien keer herhaald worden.
Squat oefening
De squat oefening is een bekende oefening in de revalidatie van knieklachten. Ook voor het patellofemoraal pijnsyndroom kan de squat effectief zijn. Maar de squat kan de klachten ook juist verergeren. Wanneer dit het geval is, wordt geadviseerd te starten met andere oefeningen. Of de uitvoering van de squat aan te passen. Een fysiotherapeut kan daarbij helpen.
Heup zijwaarts heffen
Been heffen (straight leg raises)
Bridging
Clam oefening
Heup en knie buig met weerstandsband
Hamstring rekken
Quadriceps rekken